Eden Hazard is een Belgische profvoetballer die al meer dan tien jaar wordt beschouwd als een van de beste spelers ter wereld. Hij begon zijn professionele carrière op 16-jarige leeftijd bij Lille OSC in Frankrijk en speelde daarna voor verschillende andere grote clubs, waaronder Chelsea en Real Madrid.

Vroege carrière bij Lille

Hazard maakte zijn professionele debuut voor Lille in november 2007 op 16-jarige leeftijd. Hij werd al snel een belangrijke speler van de club en hielp Lille aan de titel in Ligue 1 in 2011. In het seizoen 2010-11 werd hij uitgeroepen tot Ligue 1 Speler van het Jaar en UNFP Jonge Speler van het Jaar.

Verhuizing naar Chelsea

In juni 2012 tekende Hazard bij de Engelse club Chelsea voor een bedrag van 32 miljoen pond. Hij maakte meteen indruk en scoorde bij zijn debuut tegen Wigan Athletic. Hazard hielp Chelsea de UEFA Europa League te winnen in zijn eerste seizoen bij de club en werd uitgeroepen tot Premier League-speler van de maand november 2013. Hij won de PFA Young Player of the Year award in het seizoen 2013-14 en werd vier keer genoemd in het PFA Team of the Year tijdens zijn tijd bij Chelsea.

Hazard bleef een opvallende speler voor Chelsea en hielp de club aan twee Premier League-titels en de League Cup. Hij speelde ook een belangrijke rol in Chelsea’s run naar de UEFA Champions League-finale in het seizoen 2013-14.

Verhuizing naar Real Madrid

In juni 2019 tekende Hazard voor een bedrag van 100 miljoen euro bij het Spaanse Real Madrid. Zijn tijd bij Real Madrid werd geplaagd door blessures, maar hij heeft flitsen van schittering getoond wanneer hij op het veld stond. Hij scoorde zijn eerste doelpunt voor de club in oktober 2019 in een La Liga wedstrijd tegen Granada. Hazard maakte ook deel uit van het Real Madrid team dat de 2019-20 La Liga titel won, hun eerste in drie jaar.

Internationale carrière

Hazard is al meer dan tien jaar een belangrijke speler voor de Belgische nationale ploeg. Hij maakte zijn interlanddebuut in 2008 en verdiende sindsdien meer dan 100 caps voor België. Hazard speelde een sleutelrol in België’s run naar de kwartfinale van het WK 2014 en de halve finale van het WK 2018. Hij werd genoemd in het UEFA European Championship Team of the Tournament in 2016 en het FIFA World Cup Dream Team in 2018.

Speelstijl

Hazard staat bekend om zijn dribbelvaardigheden, tempo en creativiteit aan de bal. Hij is een veelzijdige speler die op beide vleugels of als aanvallende middenvelder kan spelen. Hazard staat ook bekend om zijn vermogen om doelpunten te maken en scoringskansen te creëren voor zijn teamgenoten.

Controverses buiten het veld

Hazard heeft tijdens zijn carrière een aantal controverses buiten het veld gehad. In 2013 was hij betrokken bij een incident met een ballenjongen van Swansea City tijdens een League Cup-wedstrijd. Hazard schopte de bal onder de ballenjongen vandaan, die er bovenop lag, en werd vervolgens uit het veld gestuurd. Hij bood later zijn excuses aan voor zijn acties.

In 2020 kwam Hazard onder vuur te liggen omdat hij lachte met zijn voormalige Chelsea-teamgenoten nadat Real Madrid door Chelsea was uitgeschakeld in de Champions League. Veel fans en pundits bekritiseerden Hazard omdat hij niet genoeg respect toonde voor zijn huidige club.

Blessures

Gedurende zijn carrière heeft Hazard last gehad van verschillende blessures, waaronder enkel-, kuit- en spierblessures. Hij miste enkele maanden van het seizoen 2019-20 door een enkelblessure en heeft een aanzienlijk deel van het seizoen 2020-21 gemist door een spierblessure.